In The Picture

In The Picture

In The Picture is de plek waar leden een onderwerp van de fotografie mogen belichten. Ze mogen zichzelf ‘In The Picture’ zetten, een discipline ‘In The Picture’ zetten, en nog veel meer. Ze schrijven vrijuit, zolang het maar met fotografie of de fotovereniging te maken heeft. Veel leesplezier!


Van seizoensfotograaf naar allerlei projecten

De laatste jaren ben ik veel meer bezig met fotografie en ik kan veilig zeggen dat dit een passie is geworden. Ik begon in 2012 als ‘seizoensfotograaf’, ik nam vakantiekiekjes met een professionele camera (toen de Nikon D70) en de rest van het jaar stond deze camera stof te verzamelen. Ik vond fotografie wel leuk, ik was er mee bezig met mijn vader die me de basis uit heeft gelegd en heb mooie foto’s gemaakt. Toch was ik alleen actief tijdens de vakanties, omdat ik dacht dat er thuis geen interessante onderwerpen waren om te fotograferen.
Ik ben langzaam begonnen met het fotograferen van mijn katten thuis. Ik ontdekte dat er wel alledaagse dingen zijn die fotografisch interessant zijn. Bloemen staan bijvoorbeeld gewoon in de woonkamer of in de tuin! Ik hoef dus helemaal niet ver te reizen om mooie foto’s te kunnen maken.
Toen dat kwartje was gevallen en ik ging studeren, ontdekte ik de Cycloop. Ik ben lid geworden omdat ik meer wilde doen met fotografie en het leek me wel gezellig. Ik heb veel van mijn mede-cyclopers geleerd en heb tijdens de uitjes veel kunnen oefenen. Ik ben blij dat ik deze club gevonden heb!
Dit inspireerde mij om op 500px een account aan te maken en nog meer feedback te vragen van fotografen. 500px is een soort flickr maar dan wat professioneler. Ik gebruik het om mijn beste foto’s op te zetten en het is dus een soort portfolio geworden. Het bekijken van foto’s die anderen hebben gemaakt, inspireren mij ook. Ik heb een hoop goeie ideeën gestolen op deze site!
Nu ik veel tijd heb om te fotograferen, ben ik een project begonnen. Ik ben een Whovian (fan van de sci-fi show Doctor Who) en heb thuis een model TARDIS (het ruimteschip) staan. Ik had bedacht dat het wel leuk was om deze in verschillende landschappen te zetten, daar een foto van te maken en zo een serie te creëren. Daar ben ik dit jaar mee begonnen en ik maar elke week een nieuwe foto. Dit vind ik erg leuk om te doen, elke week moet ik opnieuw iets origineels bedenken.
Ook ben ik net begonnen met een heel nieuw project: een blog over fotografie. Ik wil bijhouden waar ik mijn inspiratie vandaan haal en hoe ik dingen uitvoer. Waarom doe ik dit niet online zodat iedereen die wil mee kan lezen? Ik hoop dat mensen mijn ideeën van mijn blog zullen stelen om zelf te gaan fotograferen. Vrienden die me hebben gevraagd om de basis van fotografie uit te leggen, kunnen hier terecht.
Natuurlijk blijf ik altijd wel een beetje een seizoensfotograaf. Iedere zomervakantie draait voor mij om fotografie, en dat zal altijd wel zo blijven.

door Lieke Roodbol

 

https://500px.com/lieker

 


Cycloop Roots; uitgemond in mijn bedrijf…!

Ik mag het van de daken schreeuwen… ik ben nu toch echt full time fotograaf in mijn bedrijf Fotografie Flow-S! De roots waarom ik dit ‘fotografie lef’ heb gevonden ligt toch echt bij de Studenten Fotografie vereniging De Cycloop. Inspiratie, experimenteren en lekker DOEN. En dan… nu mijn mijn kans om mijn boterham te verdienen met fotografie!

De roots van mijn bedrijf ligt en ‘fotografielef’ heb ik toch echt te danken aan De Cycloop. Experimenteren, met elkaars ideeën, veel lol, ook technische cursussen, foto-activiteiten en zelfs weekendjes weg! Zoals de keer dat er een kudde fotografen was losgebroken op Ameland;) Maar een andere mindset ontstond pas echt toen ik uitgedaagd werd om mee te doen in de betaalde fotografen poule. Eerst in-lerende bij een mede Cycloper. En daar stond ik ineens, fotograferend voor het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit. Al doende leerde ik in allerlei omstandigheden de wens van de klant vast te leggen. Gaaf!

Waren dit meteen perfecte foto’s? Nee! Had ik er plezier in? Ja! Kreeg ik de smaak en techniek al snel te pakken? Ja! Technisch perfecte foto’s heb je niets aan. Maar wél aan lef en rust om te kijken, te experimenteren en te DOEN! Dit blijkt nu ook bij ‘Het perfecte plaatje’ wat nu op RTL 4 word uitgezonden. De twee BN’ers die voorheen enkel met hun telefoon fotografeerden, maken de meest inspirerende foto’s en eindigen hoger in de ranking dan de ‘technische’ fotografen!

En nu een paar jaar later heb ik mijn portfolio uit kunnen bouwen, opdracht voor opdracht. Gaaf! Met een glimlach schrijf ik dit… hoe fijn is het dat ik kansen heb gekregen en kunnen pakken om meer te doen met mijn passie?! En wat doe ik nu precies met Fotografie Flow-S? Ik help bedrijven en zorgorganisaties bij het verbinden van nieuwe klanten aan hen door bedrijfsportretten en event reportages. En als gespecialiseerde ZorgFotograaf (en SPH’ er;)) fotografeer ik de mensen, activiteiten en projecten binnen de gehandicaptenzorg, GGZ en onderwijs. Ook bied ik hen fotografie workshops voor plezier, ontspanning en persoonlijke groei. En zoveel mogelijk daag ik deze kwetsbare doelgroep uit tot foto-activiteiten in de wijk. Ik werk dan ook zoveel mogelijk samen met het welzijnswerk in de wijken.

Een maand geleden had ik nooit gedacht dat ik mijn baan bij mijn werkgever zou opzeggen om volledig voor mijn fotografie te gaan werken. Drie jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik mijn fotografie bedrijf zou starten. Vier jaar geleden was ik intens in de natuurfotografie bezig en dacht geen haar op mijn hoofd aan lezingen en portretten. Vijf jaar geleden had ik geen eigen spiegelreflex camera. En ook heb ik geen idee wat mij morgen allemaal te wachten staat! Maar een ding is zeker de inspiratie, het experimenteren en het lekker DOEN dat was een goede cycloop Roots! BEELD-ende groet,

Silvia van Uden Fotografie

Flow-S www.fotografieflow-s.nl

www.facebook.com/FotografieFlowS